Typické národné jedlá

Typické národné jedlá

Typische Nationalgerichte

Nemecké špeciality

Deutsche Spezialitäten
Alsterwasser
osviežujúci nápoj zo svetlého piva a limonády
Altbier
tmavé kvasené, horké pivo
Apfelpfannkuchen
palacinky so zapečenými kúskami jabĺk
Apfelschorle
nealkoholický strek z minerálky a jablkového džúsu
Berliner Schnitzel
vyprážané kravské vemeno podávané so zemiakmi, berlínska špecialita
Blutwurst
pečená krvavnica podávaná s pečenými zemiakmi
Bockwurst
typická nemecká varená klobáska, väčšinou bravčová
Champignon-Rahmsauce
smotanovo-šampiňónová omáčka podávaná najčastejšie k bravčovému mäsu
Currywurst
pečená bravčová klobása s karí omáčkou a kečupom, podávaná s hranolčekmi
Dunkles Radler
osviežujúci nápoj z tmavého piva a limonády
Eintopf
eintopf, hlavné jedlo podobné hustej polievke varené v jednom hrnci
Erbseneintopf
hrachový eintopf, hlavné jedlo podobné hustej hrachovej polievke podávané s párkom
Flammkuchen
slaný koláč z kysnutého cesta v rôznych regionálnych variantoch, najčastejšie so slaninkou a cibuľou
Gebratene Entenbrust
pečené kačacie prsia s rôznymi omáčkami alebo zeleninou
Gefüllte Paprikaschote
plnené paprikové struky s paradajkovou omáčkou a ryžou
Gemüseeintopf
zeleninový eintopf, hlavné jedlo podobné hustej zeleninovej polievke
Gemüsepfanne
zeleninová panvica, dusená zeleninová zmes, často s kúskami mäsa alebo zapečená so syrom
Gemüseteller
studený zeleninový tanier, podáva sa s rôzne upravenými zemiakmi
Heiße Zitrone
horúci nápoj z vody a citrónovej šťavy sladený medom alebo cukrom
Hirschgulasch
jelení guláš s červenou kapustou a knedľou alebo špeclami
Holländische Sauce
holandská omáčka z masla a žĺtka podávaná k rybe, morským plodom a zelenine
Jägermeister
bylinný likér s 35% alkoholu pripomínajúci Fernet
Jägerschnitzel
poľovnícky rezeň s hubovou alebo paradajkovou omáčkou
Käseplatte, Käseteller
syrová misa, syrový tanier
Käsespätzle
syrové špecle
Kasseler
nasolené údené bravčové mäso s kapustou a zemiakmi, berlínska špecialita
Kräuterbutter
bylinkové maslo, podáva sa predovšetkým k pečenému a grilovanému mäsu
Lachs
losos, podáva sa pečený, grilovaný, údený
Lammhaxe
jahňacie koleno s fazuľou, paradajkovou omáčkou alebo ovčím syrom
Lammrücken
jahňací chrbát na rozmaríne so špenátom, ovčím syrom alebo rôznymi omáčkami
Malzbier
sladké tmavé sladové pivo s nízkym obsahom alkoholu
Maultaschen
polievková závarka, taštičky z rezancového cesta plnené mäsom, syrom alebo zeleninou, švábska špecialita
Milchkaffee
káva s veľkým množstvom mlieka
Radler
osviežujúci nápoj zo svetlého piva a limonády
Rinderfilet
steak z hovädzieho chrbta so šampiňónmi alebo rôznymi omáčkami
Rinderroulade
roláda z hovädzieho stehna plnená slaninkou, uhorkou a cibuľou, podávaná s červenou kapustou a zemiakmi alebo knedľou
Rostbratwurst
pečená bravčová klobása podávaná so zemiakovým šalátom, so zemiakmi alebo s kyslou kapustou
Rote Grütze
dezert, rôsol z ríbezlí, jahôd alebo čerešní, často podávaný s vanilkovou omáčkou
Ruccola-Salat
rukolový šalát, väčšinou s paradajkami, šunkou, parmezánom ap.
Rumpsteak
rampsteak, hovädzí plátok na ražni, podávaný s hranolčekmi alebo šalátom
Salatteller
šalátový tanier v rôznych obmenách: Gemischter (miešaný), Bunter (pestrý), Frühlings- (jarný)
Sauerkraut
kyslá kapusta, v jednotlivých spolkových krajinách ako príloha k rôznym pokrmom
Schinkenplatte
studený tanier s rôznymi druhmi údenín
Schnitzel Holstein
teľací rezeň s volským okom, podávaný s hriankou obloženou rybou, holštajnská špecialita
Schweinebraten
bravčová pečienka s knedľou a červenou alebo kyslou kapustou
Schweinemedaillons
bravčové medailóniky v hubovej, smotanovej alebo holandskej omáčke
Schweinshaxe
obarové kolienko, podáva sa varené, pečené alebo grilované
Spargelsalat
špargľový šalát, väčšinou so šunkou a chlebom
Spätzle
špecle, malé podlhovasté rezance, podávané ako príloha alebo samostatné jedlo
Spezi
nápoj z limonády a koly
Teigtaschen
taštičky z rezancového cesta plnené mäsom alebo zeleninou
Thüringer Klöße
zemiakové knedle podávané k ťažkým, mäsitým pokrmom, durínska špecialita
Tomate-Mozzarella
šalát z paradajok a mozzarelly v náleve z vínneho octu
Weißbier
kvasinkové pivo, pivo z pšenice a jačmeňa s vrchným kvasením
Weißwurst
varená biela klobása z teľacieho mäsa podávaná so sladkou horčicou, mníchovská špecialita
Wildschweinbraten
pečienka z diviaka s knedľou a červenou kapustou
Zigeuner Schnitzel
bravčový alebo teľací rezeň s cigánskou omáčkou

Rakúske špeciality

Österreichische Spezialitäten
Apfelstrudel
jablkový závin z lístkového cesta
Café Latte, Cafe au lait
Café Latte, slabšia káva s väčším množstvom speneného mlieka
Cappuccino Wiener Art
kapučíno s mliekom, šľahačkou a kakaom
Einspänner
“naša” viedenská káva
Fiaker
silná čierna káva s rumom
Großer Brauner
veľké espresso s trochou mlieka
Häferlkaffee
káva s väčším množstvom mlieka
Kaiserschmarren
cisársky trhanec, sladké jedlo z palacinkového cesta s hrozienkami
Kleiner Brauner
malé espresso s trochou mlieka
Linzer Torte
linecká torta
Melange
najtypickejší druh viedenskej kávy, káva so speneným mliekom
Pharisäer
veľká silná čierna káva s rumom, cukrom a so šľahačkou
Sachertorte
Sacherova torta, čokoládová torta s marhuľovým džemom a čokoládovou polevou
Verlängerter
slabšia káva so šľahačkou
Wiener Schnitzel
viedenský rezeň, vyprážaný teľací rezeň

Švajčiarske špeciality

Schweizer Spezialitäten
Capuns
zmes rezancového cesta a hovädzieho mäsa zabalená v mangolde alebo v šaláte
Cordon bleu
vyprážaný teľací alebo bravčový rezeň plnený syrom a šunkou
Flädli
typická závarka do polievky z palacinkového cesta v tvare malých lievancov
Fondue
fondue, syr roztavený v bielom víne, podávaný napr. so zemiakmi
Geschnetzeltes
ragú v smotanovej omáčke, najčastejšie z teľacieho mäsa, zürišská špecialita
Meringues
snehové pečivo podávané so šľahačkou, obľúbený švajčiarsky dezert
Raclette
roztavený syr podávaný napr. s chlebom alebo zemiakmi a cibuľou
Rösti
opekaná zemiaková placka podávaná ako príloha, tradičný švajčiarsky pokrm
Zwiebelkuchen
slaný cibuľový koláč s rôznymi regionálnymi úpravami