Typické jedlá vo Francúzsku

Typické jedlá vo Francúzsku

Plats typiques de la cuisine française
(à la) dijonnaise
s dijonskou omáčkou
andouillettes f pl
jaterničky
babas au rhum m pl
koláčiky s hrozienkami v rumovom sirupe
blanquette de veau f
teľacie ragú
bœuf bourguignon m
hovädzie po burgundsky (na červenom víne s hubami a slaninou)
bombe glacée f
zmrzlinová bomba
bouillabaisse f
bujabéza (rybacia polievka)
brioche f
brioška
brochette f
špíz
cassoulet m
ragú z mäsa a bielej fazule
choucroute garnie f
dusená kyslá kapusta s údeninou (alsaská špecialita)
civet de lièvre m
zajačie ragú na víne
confit de canard/d'oie m
naložená kačica/hus
consommé m
silný mäsový vývar
contre-filet m
stredná roštenka
coulis m
pyré zo surového ovocia
crème brûlée f
puding s karamelovou krustou
croque-madame m
hrianka so šunkou, syrom a volským okom
croque-monsieur m
hrianka so šunkou a syrom
croustade f
chrumkavá taštička s plnkou (mäso, huby, zelenina ap.)
crudités f pl
surová zelenina
cuisses de grenouilles f pl
žabie stehienka
estouffade f
dusené mäso na víne s bylinkami
fondue bourguignonne f
burgundské mäsové fondue
friand m
koláčik z lístkového cesta plnený mäsom alebo mandľovým krémom
fricandeau m
frikando (špikovaný teľací rezeň)
fricassée f
frikasé (biele mäso dusené na cibuľke v smotanovej omáčke)
galette f
slaná palacinka
gigot d'agneau m
jahňacie stehno
grenadin m
špikovaný teľací rezeň
kouglof m
bábovka s hrozienkami (alsaská špecialita)
mousse au chocolat f
čokoládová pena
oie braisée aux pommes f
hus s pečenými jablkami
pan-bagnat m
sendvič s niceským šalátom
plateau de fromage m
syrový tanier
pommes duchesses f pl
zemiakové pusinky
pommes sarladaises f pl
zemiaky na husacej masti s cesnakom a petržlenovou vňaťou
pot-au-feu m
varené hovädzie mäso so zeleninou
potée f
varené hovädzie/bravčové mäso so zeleninou
profiteroles m pl
guľôčky z odpaľovaného cesta plnené krémom alebo zmrzlinou
puits d'amour m pl
pečivo z lístkového cesta s krémom
quenelle f
mäsová/rybacia knedlička
quiche f
slaný koláč (lotrinská špecialita)
raclette f
roztopený syr so zemiakmi a zeleninou
ragoût m
ragú
ratatouille f
dusená zeleninová zmes
rillettes f pl
nátierka z bravčového/husacieho/kačacieho mäsa
roulade f
roláda
sauce béarnaise f
bearnská omáčka (z masla, vajíčok a šalotky)
sauce hollandaise f
holandská omáčka (zo žĺtkov, masla a citrónovej šťavy)
savarin m
rumová bábovka (so šľahačkou alebo ovocím)
tapenade f
nátierka z kapar, ančovičiek, čiernych olív, cesnaku a citróna
tarte Tatin f
francúzsky obrátený koláč
tartiflette f
gratinované zemiaky so syrom
tartine f
natretý chlieb, natretá bageta (maslom, nutelou ap.)
tripes à la mode de Caen f pl
držky po caensky
velouté m
krémová polievka
vol-au-vent m
taštička z lístkového cesta s plnkou (mäsovou, rybacou ap.)

Typické nápoje vo Francúzsku

Boissons typiques de la France
Beaujolais (nouveau)
mladé víno z oblasti Beaujolais
cassis
likér z čiernych ríbezlí
cidre
cider (jablkové víno)
kir
biele víno s likérom z čiernych ríbezlí
kir royal
šampanské s likérom z čiernych ríbezlí
Monaco
grenadína s pivom a limonádou
panaché
pivo s limonádou
vin de pays
oblastné víno