Hlavné jedlá

Hlavné jedlá

Plats principaux

Mäsité pokrmy

Viande
mäso
viande
vjɑ̃d
červené/biele mäso
viande rouge/blanche
vjɑ̃d ʀuʒ/blɑ̃ʃ
bravčové mäso
porc
pɔʀ
hovädzie mäso
bœuf
bœf
teľacie mäso
veau
vo
baranie mäso
mouton
mutɔ̃
jahňacie mäso
agneau
aɲo
králik
lapin
lapε̃
pečené mäso
rôti
ʀoti
viedenský rezeň
escalope panée
εskalɔp pane
prírodný rezeň
escalope sautée
εskalɔp sote
biftek
bifteck
biftεk
dobre prepečený
bien cuit
bjε̃ kɥi
stredne prepečený
à point
a pwε̃
krvavý
saignant, bleu
sεɲɑ̃ˌ blø
hovädzia pečienka
rôti de bœuf
ʀoti də bœf
rebierko
côtelette
kotlεt
kotleta s kosťou
côte à l'os
kot a lɔs
údené mäso
viande fumée
vjɑ̃d fyme
hydinové mäso
volaille
vɔlɑj
pečené kura
poulet rôti
pulε ʀoti
morka
dindon
dε̃dɔ̃
hus
oie
wa
kačka
canard
kanaʀ
divina
gibier
ʒibje
srnčie mäso
chevreuil
ʃəvʀœj
bažant
faisan
fəzɑ̃
diviak
sanglier
sɑ̃glije
diviačie mäso
sanglier
sɑ̃glije
studený nárez
assiette froide
asjεt fʀwad
stehno
cuissot, gigot
kɥisoˌ ʒigo
šunka
jambon
ʒɑ̃bɔ̃
saláma
saucisson
sosisɔ̃
suchá saláma
saucisson sec
sosisɔ̃ sεk
mäkká saláma
saucisson de Bologne
sosisɔ̃ də bɔlɔɲ
klobása
saucisse
sosis
grilovaná klobása
saucisse grillée
sosis gʀije
varená klobása
saucisse cuite
sosis kɥit
karí klobása
saucisse au curry
sosis o kyʀi
biela klobása
saucisse blanche
sosis blɑ̃ʃ
párok
saucisse (de Francfort)
sosis (də fʀɑ̃kfɔʀ)
huspenina
fromage de tête, aspic
fʀɔmaʒ də tεtˌ aspik
krvavnička
boudin
budε̃
fašírka
haché
ˈaʃe
karbonátky
steak haché
stεk ˈaʃe
hamburger
hamburger, (CaF) hambourgeois
ˈɑ̃buʀgœʀˌ ˈɑ̃burʒwa
pečeň
foie
fwa
guláš
goulasch, goulache
gulaʃˌ gulaʃ
sviečkovica
filet de bœuf
filε də bœf
eintopf
eintopf, pot-au-feu
aintɔpftˌ pɔtofø
plody mora
fruits de mer
fʀɥi də mεʀ
krevety
crevettes
kʀəvεt
garnáty
crevettes grises
kʀəvεt gʀiz
langusta
langouste
lɑ̃gust
homár
homard
ˈɔmaʀ
chobotnica
poulpe
pulp
krab
crabe
kʀɑb
mušle
coquillage
kɔkijaʒ
ustrice
huîtres
ɥitʀ
kalmáre
calmars
kalmaʀ
rybacie mäso
poisson
pwasɔ̃
pstruh
truite
tʀɥit
šťuka
brochet
bʀɔʃε
úhor
anguille
ɑ̃gij
tuniak
thon
tɔ̃
losos
saumon
somɔ̃
treska
morue, cabillaud
mɔʀyˌ kabijo
makrela
maquereau
makʀo
solea obyčajná
sole
sɔl
platesa
limande
limɑ̃d
sardinky (v oleji)
sardines (à l'huile)
saʀdin (a lɥil)
sleď
hareng
ˈaʀɑ̃
slimák
escargot
εskaʀgo

Bezmäsité jedlá

Plats sans viande
cestoviny
pâtes
pɑt
špagety
spaghetti
spageti
cestovinový šalát
salade de pâtes
salad də pɑt
rizoto
risotto
ʀizɔto
dusená zelenina
légumes vapeur
legym vapœʀ
zeleninový eintopf
potée de légumes
pɔte də legym
omeleta
omelette
ɔmlεt
praženica
œufs brouillés
œf bʀuje
varená kukurica
épi de maïs
epi də mais
špenát
épinards
epinaʀ
hrianka
pain grillé
pε̃ gʀije
volské oko
œuf sur le plat
œf syʀ lə pla

Prílohy

Accompagnements
zemiaky
pommes de terre
pɔm də tεʀ
varené zemiaky
pommes de terre bouillies
pɔm də tεʀ buji
pečené zemiaky
pommes de terre au four
pɔm də tεʀ o fuʀ
hranolčeky
(pommes) frites
(pɔm) fʀit
krokety
croquettes de pommes de terre
kʀɔkεt də pɔm də tεʀ
ryža
riz
ʀi
ryža natural
riz naturel
ʀi natyʀεl
zemiakový šalát
salade de pommes de terre
salad də pɔm də tεʀ
zemiakové pyré
purée de pommes de terre
pyʀe də pɔm də tεʀ
cestoviny
pâtes
pɑt
rezance
nouilles
nuj
chlieb
pain
pε̃
rožok
petit pain
p(ə)ti pε̃
žemľa
petit pain
p(ə)ti pε̃
knedľa
boulette de pâte
bulεt də pɑt
kyslá kapusta
choucroute
ʃukʀut
kapustový šalát
salade de choux
salad də ʃu
hlávkový šalát
laitue
lety
obloha
garniture
gaʀnityʀ
kečup
ketchup
kεtʃœp
horčica
moutarde
mutaʀd
majonéza
mayonnaise
majɔnεz
tatárska omáčka
sauce tartare
sos taʀtaʀ
sójová omáčka
sauce soja
sos sɔʒa
dresing
vinaigrette
vinεgʀεt
dochucovadlo
assaisonnement, condiment
asεzɔnmɑ̃ˌ kɔ̃dimɑ̃
korenie
épices
epis
kompót
compote
kɔ̃pɔt
nakladaná zelenina
pickles
pikœls

Spôsob prípravy

Mode de préparation
à point
stredne prepečený
aromatisé
s príchuťou
assaisonné
ochutený
au gratin, gratiné
gratinovaný
avec une panure à la bière
v pivnom cestíčku
battu, fouetté
šľahaný
beurré
s maslom
bien cuit
dobre prepečený
confit
nakladaný
coupé en cubes
nakrájaný na kocky
croustillant
chrumkavý
cuit
varený
cuit à la vapeur
parený
désossé
vykostený
en daube, à l'étouffée
dusený (vo vlastnej šťave)
en saumure
v slanom náleve
en tranches
krájaný, plátkový
enrobé
máčaný
épicé
korenený
farci
plnený
flambé
flambovaný
fondu
roztopený, rozpustený
frit
smažený
fumé
údený
glacé
s polevou
grillé
grilovaný
mariné
marinovaný
pané
obaľovaný v strúhanke
piquant
pikantný
râpé
strúhaný
rôti
pečený
saignant
krvavý, neprepečený
salé
slaný
saupoudré
posypaný
sauté
zľahka opečený
sauté et cuit à l'étuvée
dusený (na oleji)
sucré
sladený
vidé
vypitvaný