Vocabulaire

  • addition f adisjɔ̃účet v reštaurácii
  • ail m ajcesnak
  • apéritif m apeʀitifaperitív
  • apporter apɔʀtepriniesť
  • carafe f kaʀafkarafa
  • carte f kaʀtjedálny lístok
  • cas m prípad
  • certainement sεʀtεnmɑ̃iste, zaiste
  • côtelette f kotlεtkotleta
  • couteau m kutonôž
  • couvert m kuvεʀpríbor
  • cuillère f kɥijεʀlyžica
  • dessert m desεʀzákusok, dezert
  • épeler ep(ə)lehláskovať
  • excell|ent/-ente εkselɑ̃výborný, vynikajúci
  • fenêtre f f(ə)nεtʀokno
  • fines herbes f pl finzεʀbbylinky
  • filet m filεfileta, plátok mäsa
  • fourchette f fuʀʃεtvidlička
  • gâteau m gɑtokoláč, torta ovocná ap.
  • gaz|eux/-euse gɑzøperlivý
  • glace f glaszmrzlina
  • grill|é/-ée gʀijegrilovaný
  • hors-d'œuvre m ˈɔʀdœvʀpredjedlo
  • juste ʒystiba, presne, práve
  • not|é/-ée nɔtezaznamenaný, zapísaný do notesa ap.
  • oignon m ɔɲɔ̃cibuľa
  • pan|é/-ée paneobaľovaný v strúhanke
  • personne f pεʀsɔnosoba
  • plat/plate pla/platneperlivý
  • plat m plajedlo chod
  • possible pɔsiblmožný
  • potage m pɔtaʒpolievka hustá, krémová
  • pourboire m puʀbwaʀprepitné
  • près de qqch pʀεblízko čoho
  • problème m pʀɔblεmproblém
  • recommander ʀ(ə)kɔmɑ̃deodporučiť
  • regretter ʀ(ə)gʀeteľutovať
  • réservation f ʀezεʀvasjɔ̃rezervácia
  • réserv|é/-ée ʀezεʀvezarezervovaný
  • réserver ʀezεʀverezervovať, zarezervovať
  • satisf|ait/-aite satisfεspokojný
  • sauce f sosomáčka
  • saumon m somɔ̃losos
  • saut|é/-ée soteopekaný, restovaný
  • serveur m/serveuse f sεʀvœʀ/sεʀvøzčašník/servírka
  • service m sεʀvisobsluha, servis
  • si siak, či
  • soupe f suppolievka
  • table f tablstôl
  • terrasse f teʀaszáhradka reštaurácie, terasa
  • thon m tɔ̃tuniak
  • tout de suite tu də sɥit(i)hneď
  • voici vwasitu

Polievka sa po francúzsky povie la soupe. Používa sa aj výraz le potage, ktorý označuje husté zeleninové polievky. A krémovým polievkam sa hovorí le velouté.